Saturday 30 August 2008

Εγκαταλειψη



Έρημο σπίτι στην σκιά της Ακρόπολης...

Αντιο Καλοκαιρι....



Μεταλλεία Λαυρίου / Lavrio Mines










































3000 π.Χ. ,οι κάτοικοι της Αττικής χερσονήσου ανακαλύπτουν τον υπόγειο πλούτο της Λαυρεωτικής και αρχίζουν την λειτουργία των αρχαιότερων ίσως ορυχείων στον κόσμο.
5ος αιώνας π.Χ. Ο χρυσός αιώνας της Αθηναϊκής ηγεμονίας στηρίζεται στον αργυρό πλούτο των ορυχείων του Λαυρίου.
1876 Η Γαλλική Εταιρεία αρχίζει την εκμετάλλευση των ορυχείων της Λαυρεωτικής. Το Λαύριο γνωρίζει μια μεγάλη οικονομική, βιομηχανική και εργατική ανάπτυξη.
1989 Η διαφοροποίηση της εργασίας χτυπά με σκληρότητα την Λαυρεωτική. Τα εργοστάσια κλείνουν. Το Ελληνικό κράτος προσπαθεί να σώσει τα ορυχεία αλλά σύντομα κλείνουν και αυτά.
1992 Η κυβέρνηση αγοράζει τους χώρους της Γαλλικής Εταιρείας και τους παραχωρεί στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο το οποίο ιδρύει το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου(Τ.Π.Π.Λ) και αναλαμβάνει το έργο της αναδιαμόρφωσης και ανάδειξης του ιστορικού αυτού χώρου.
2005 Το Συνεδριακό & Εκθεσιακό Κέντρο του Τ.Π.Π.Λ ανοίγει τις πόρτες του στον κόσμο ως ένας μοναδικός πολυχώρος ιστορίας, πολιτισμού και τεχνολογίας.






Πραγα 2006


Η Πράγα στην καρδιά της Ευρώπης, με μία μεγάλη και πολυτάραχη ιστορική διαδρομή, μαγεύει,προβληματίζει,συγκινει και μένει αξέχαστη στην σκέψη κάθε ταξιδιώτη.....



Mala Strana.O νερόμυλος της Μεγάλης μονής.Ο παραπόταμος του Μολδάβα,Τσερτόβκα(Ρέμα του Διαβόλου) λέγεται οτι πήρε το όνομα του το 19ο αιώνα από μια "διαβολική" γυναίκα που διέμενε σε σπίτι στην παρακείμενη Πλατεία Μάλτας.Επί αιώνες χρησιμοποιούνταν για την κίνηση των μύλων.Η περιοχή είναι γνωστή και ως η"Βενετία της Πράγας"
Καθεδρικός Αγίου Βίτου.Η κατασκευή του ξεκίνησε μέσα στο Κάστρο της Πράγας το 1344 με εντολή του Καρόλου του Δ΄ και ολοκληρώθηκε τον 19ο αιώνα.Στο εξωτερικό μέρος εντυπωσιάζει η Χρυσή Πύλη(η κύρια είσοδος παλαιότερα του ναού με το μωσαικό Η Δευτέρα Παρουσία του 14ου αιώνα)και οι τερατόμορφες υδροροές στην δυτική πλευρά).Η βόλτα στο εσωτερικό του δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ιστορία χιλίων χρόνων.Με στοιχεία σύγχρονου, νεογοτθικου ρυθμού βλέπουμε εντυπωσιακά βιτρό,έργα τέχνης (από αναγεννησιακούς πίνακες μέχρι μοντέρνα αγάλματα), θρησκευτικά αντικείμενα.Εντυπωσιακό το παρεκκλήσιο του Αγ.Βεγκεσλάου διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους.






Στην Γέφυρα του Καρόλου,το άγαλμα του Αγ.Ιωάννη του Νεπομούκ.Για να έχετε καλή τύχη (και για να επιστέψετε κάποια στιγμή στην όμορφη Πράγα) θα πρέπει να αγγίξετε το μπρούτζινο ανάγλυφο της βάσης που αναπαριστά την ρίψη του αγίου στο ποτάμι-λέει ο μύθος...

Η θέα από την πλευρά της παλιάς πόλης (Stare Mesto) προς τον Μολδάβα και το Μικρό Μέρος(Mala Strana) και το Κάστρο.





Διαφορα




Friday 29 August 2008

Κρητη 2008




Φρακοκάστελο.Ν.Κρήτη.Χτίστηκε απο τους Ενετούς τον 14ο αιώνα. Η Ιστορική μάχη που έγινε στον τόπο αυτό το 1828 με τη συμμετοχή 650 ηρωικών επαναστατων εναντίων 5 χιλιάδων Τούρκων χαρακτήρισε την περιοχή.. Η σφαγή τους έδωσε τον μύθο των δροσουλιτών. Τέλη Μαίου λέγεται ότι εμφανίζονται στρατιώτες να περπατούν απο το κοντινό νεκροταφείο στο κάστρο.
Περιοχά Πρέβελης.Στος όχθες του Κουρταλιώτη ποταμού.


Διαφορα Τοπία


Πήλιο.
Μάνη 2008. Οίτυλο


Hania Old Port / Παλιό Λιμάνι Χανίων 2008

Το παλιό λιμάνι των Χανίων.

Ο φάρος στο λιμάνι των Χανίων...